top of page
Search

3 prednosti sojinog ulja (i neke potencijalne mane)Sojino ulje je biljno ulje koje se ekstrahuje iz semena biljke soje.


Između 2018. i 2019. godine proizvedeno je oko 62 miliona tona (56 miliona metričkih tona) sojinog ulja širom sveta, što ga čini jednim od najčešćih dostupnih ulja za kuvanje (1).


Takođe je neverovatno svestrano i može se koristiti u različitim metodama kuvanja,


Osim toga, povezan je sa nekoliko zdravstvenih prednosti, posebno kada je u pitanju vaše srce, koža i kosti.


Međutim, sojino ulje je visoko rafinisano ulje bogato omega-6 mastima, a neke studije sugerišu da njegovo konzumiranje može biti povezano sa nekoliko negativnih efekata na zdravlje.Ovaj članak pokriva 3 značajne potencijalne zdravstvene prednosti sojinog ulja, plus moguće nedostatke.


1. Visoka tačka ključanja

Tačka ključanja ulja je temperatura na kojoj masti počinju da se razgrađuju i oksidiraju. Ovo dovodi do stvaranja štetnih jedinjenja koja izazivaju bolesti zvanih slobodni radikali, koji mogu izazvati oksidativni stres u telu (2 Pouzdani izvor).


Sojino ulje ima relativno visoku tačku ključanja od oko 230°C (450°F).


Za referencu, nerafinisano ekstra devičansko maslinovo ulje ima tačku ključanja od oko 375°F (191°C), dok ulje kanole ima tačku ključanja od 428–450°F (220–230°C)


Ovo čini sojino ulje dobrom opcijom za metode kuvanja na visokim temperaturama kao što su pečenje i prženje, jer može da izdrži visoke temperature bez narušavanja zdravlja.


2. Bogato dobrim mastima za srce

Sojino ulje se uglavnom sastoji od polinezasićenih masnih kiselina, koje su vrsta masti koja je zdrava za srce i koja je povezana sa nekoliko prednosti.


U stvari, studije pokazuju da bi zamena zasićenih masti za polinezasićene masti u vašoj ishrani mogla biti povezana sa manjim rizikom od srčanih oboljenja.


Jedan veliki pregled 8 studija pokazao je da kada su učesnici zamenili 5% svojih ukupnih dnevnih kalorija iz zasićenih masti sa polinezasićenim mastima, imali su 10% manji rizik od srčanih oboljenja.


Trgovanje zasićenim mastima za polinezasićene masti takođe može smanjiti nivoe LDL (lošeg) holesterola, koji je glavni faktor rizika od srčanih bolesti.

3. Može uticati na zdravlje kostiju

Samo 1 supena kašika (15 mL) sojinog ulja sadrži 25 mcg vitamina K, izbacivši oko 20% preporučene dnevne vrednosti (DV) u jednoj porciji.


Iako je vitamin K možda najpoznatiji po svom uticaju na zgrušavanje krvi, on takođe igra vitalnu ulogu u regulisanju metabolizma kostiju.


Istraživanja pokazuju da je vitamin K neophodan za sintezu specifičnih proteina koji su ključni za održavanje koštane mase, kao što je osteokalcin.


Neka istraživanja sugerišu da dijeta bogata polinezasićenim mastima može pomoći u zaštiti od gubitka koštane mase povezanog sa godinama. Međutim, istraživanja su ograničena i potrebno je više studija da bi se potvrdio ovaj potencijalni efekat.


Druga dvogodišnja studija na 440 žena otkrila je da je uzimanje 5 mg vitamina K dnevno povezano sa manjim rizikom od preloma kostiju.


REZIME

Sojino ulje se uglavnom sastoji od polinezasićenih masti, koje su povezane sa nižim nivoom holesterola i smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Dobro je za kosti.
Potencijalni nedostaci


Iako je sojino ulje povezano sa nekim zdravstvenim prednostima, redovno konzumiranje sojinog ulja može negativno uticati na opšte zdravlje.


Sojino ulje sadrži visok odnos omega-6 masti.


Iako su i omega-6 i omega-3 masti potrebne u ishrani, većina ljudi konzumira previše hrane bogate omega-6 mastima i premalo omega-3 masti. To je zato što mnoga prerađena hrana ima visok sadržaj omega-6 masti.


Ova neravnoteža može dovesti do hronične upale, koja je povezana sa brojnim stanjima od gojaznosti do kognitivnog pada.


Zbog toga je promena u ishrani kako biste smanjili unos hrane bogate omega-6, uključujući brzu hranu i rafinisana ulja, i povećala potrošnju hrane bogate omega-3, kao što je masna riba, najbolja za opšte zdravlje.


Neke studije su posebno povezale sojino ulje sa negativnim zdravstvenim ishodima. Međutim, većina istraživanja koja istražuju potencijalne negativne efekte sojinog ulja na zdravlje sprovedena je na životinjama.


Pored toga, studije na životinjama su takođe pokazale da intereseterifikovano sojino ulje, koje se koristi u proizvodima kao što je margarin, narušava upravljanje šećerom u krvi i dovodi do akumulacije abdominalne masti.


Druge studije sugerišu da gutanje zagrejanog sojinog ulja povećava markere upale i oksidativnog stresa kod glodara.


Iako su potrebna visokokvalitetna istraživanja na ljudima da bi se proučavali dugoročni zdravstveni efekti ishrane bogate sojom, najbolje je ograničiti unos ulja bogatih omega-6 kao što je sojino ulje i ne oslanjati se na sojino ulje kao jedini izvor masti.


6 views0 comments
bottom of page